Dit document valt onder de volgende licentie: Creative Commons Attribution 4.0 International Public License.
Dit is de definitieve versie van dit document. Wijzigingen naar aanleiding van consultaties zijn doorgevoerd.
Het doel van TOOI is het definiëren van een gemeenschappelijke taal waarmee data en metadata uitgedrukt kunnen worden, zodat overheidsinformatie beter vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar wordt. TOOI-kern (tooikern
) bevat taxonomieën die nodig zijn voor het classificeren van overheidsinformatie en die niet buiten TOOI worden vastgesteld.
Dit document maakt deel uit van de familie van TOOI-documenten die gepubliceerd wordt op standaarden.overheid.nl/tooi.
tooiont
, de ontologie van overheidsinformatie en overheidsorganisaties conform TOOItooiwl
, de ontologie voor het beschrijven van waardelijsten in termen van specifieke metadatatooikern
(algemene concepten)tooixtrn
(formats, talen)tooitop
(thema-indeling overheidspublicaties)tooiwep
(wet elektronische publicaties)tooibwb
(taxonomieën basis wettenbestand)Dit document is gepubliceerd door KOOP, het Kennis- en exploitatiecentrum voor Officiële Overheidspublicaties. Zie het beheerplan voor nadere informatie.
Indien u op- of aanmerkingen wilt maken op dit document kunt u dat met naam of anoniem doen door een bericht te sturen naar tooi@overheid.nl. Alle commentaar is welkom.
TOOI-kern (tooikern
) bevat taxonomieën die nodig zijn voor het classificeren van overheidsinformatie en die niet buiten TOOI worden vastgesteld.
De scope van tooikern
is breed. Het omvat begrippen die we gebruiken voor het indelen van uiteenlopende soorten objecten. Bijvoorbeeld voor het indelen van informatieobjecten in documentsoorten, en daarbinnen voor het indelen van officiële publicaties naar de publicatiebladen. Er zijn ook begrippen voor het indelen van overheidsorganisaties in bijvoorbeeld organisatiesoorten. De brede scope van de thesaurus brengt een grote diversiteit aan concepten met zich mee.
TOOI omvat thesauri waar KOOP zelf inhoudelijk voor verantwoordelijk is, en thesauri waarvan de inhoud buiten KOOP wordt vastgesteld. Binnen de eerstgenoemde categorie is tooikern
de belangrijkste. Ook tooixtrn
bevat een aantal door KOOP gedefinieerde concepten: dat zijn aanvullingen concepten van het publicatiebureau van de EU en hebben betrekking op een nauw omschreven onderwerp (taal, bestandsformat).
De concepten worden primair beschikbaar gemaakt middels toepassingspecieke waardelijsten. Per waardelijst bevat tooikern
een conceptcollectie. Een flink aantal concepten in de thesaurus wordt nog niet op die manier uitgeleverd: deze dienen om in een toekomstige collectie te worden meegenomen of om context te geven aan andere concepten. De inhoud van tooikern
is in hoge mate dynamisch, zodat er snel ingespeeld kan worden op behoeften van afnemers.