TOOI-nieuwsbrief van 27 augustus 2024

Save-the-date: 3 oktober bijeenkomst TOOI-community

Op donderdagmiddag 3 oktober 2024 houden we de eerste (fysieke) bijeenkomst van de TOOI-community in Den Haag. Om TOOI te laten uitgroeien tot een breed gedragen, levende standaard is het onontbeerlijk dat we goed in gesprek zijn met onze gebruikers en stakeholders. Met de TOOI-community willen we een platform bieden om ervaringen uit te wisselen (ook met 'aanpalende' standaarden), gezamenlijk ideeën voor verbetering en doorontwikkeling uit te werken en praktische informatie te delen. We hopen dan ook van harte je straks als lid van de community te mogen verwelkomen voor een interessant programma en aansluitend een netwerkborrel.

Als abonnee op deze nieuwsbrief krijg je binnenkort een uitnodiging om je aan te melden, maar zet 3 oktober 2024 van 13.30 tot 19.00 uur alvast in je agenda!

TOOI versie 1.3.4 naar Forum Standaardisatie

In onze eerste nieuwsbrief lieten we al weten dat de TOOI-standaard is aangemeld voor opname op de 'Pas toe of leg uit'-lijst van het Forum Standaardisatie. Op dit moment ligt het intakeadvies voor ter behandeling. Als dat positief ontvangen wordt, volgt de toetsing door de expertgroep en openbare consultatie. Uiteraard laten we je via deze nieuwsbrief weten wanneer die openbare consultatie plaatsvindt. Versie 1.3.4 van TOOI is samengesteld uit een vaste set modules. Dit is dus de set die 'bevroren' is voor de toetsing. Doorontwikkeling is nog steeds mogelijk, maar resulteert in nieuwe versies van de betreffende modules, die niet worden meegenomen in de komende toetsing bij het Forum.

Conferentie FOIS 2024

Formele kennismodellen (knowledge graphs), zoals het kennismodel van TOOI, kunnen een nuttige rol spelen bij het betrouwbaar inzetten van AI. Op 17 juli jl. heeft het TOOI-team een paper gepresenteerd op het 14th international congress on Formal Ontologies in Information Systems (FOIS) op de Universiteit Twente in Enschede. De volledige tekst van het paper, getiteld "(Meta)data for Official Government Information: the TOOI Ontology and Knowledge Graphs", is hier te vinden. De presentatie is goed ontvangen en leidde tot een interessante discussie met andere partijen die ervaring hebben met het opzetten en onderhouden van een kennismodel.

Opgehaalde tips op de conferentie:

  • Betrek zo veel mogelijk materiedeskundigen, maar laat modelleren aan modelleurs over.
  • Streef niet naar het perfecte model voor één toepassing. Een compromis voor meer toepassingen is een teken van succes.
  • Schrijf voor bestuurders en managers een toelichting die de toegevoegde waarde van het kennismodel duidelijk maakt.
  • Maak een aantrekkelijke interface om de inhoud van je kennismodel aan niet-techneuten te laten zien.
  • Een FAIR kennismodel of ontologie biedt een semantisch fundament voor FAIR informatiesystemen. Het beschrijft wat je wilt delen, niet hoe je dat doet.