Bijeenkomst TOOI-community 3 oktober 2024

Op 3 oktober 2024 vond de eerste publiekelijk aangekondigde bijeenkomst van de TOOI-community plaats bij KOOP aan huis. Met een gemêleerd publiek werd er onder leiding van Marie-José Hover, product owner van TOOI, levendig gediscussieerd over alle aspecten aan de doorontwikkeling en beheer van het TOOI-kennismodel. Van de technische mogelijkheden tot de functionele toepassingen, van de documentatie tot de API en van de positionering van TOOI als geheel tot de mogelijkheid om issues aan te melden voor wijzigingen of uitbreidingen van het kennismodel. Doel van de bijeenkomst was dan ook, om in contact te komen met iedereen die iets met TOOI wil of moet doen: de TOOI-community, en te peilen wat als de belangrijkste toegevoegde waarde van TOOI wordt gezien en op welke punten verbetering mogelijk is.

Presentaties

Hans Overbeek gaf een overzicht van de modules waaruit TOOI is opgebouwd en de manier waarop deze worden beheerd.

Flores Bakker liet zien dat hij TOOI al gebruikt om in de Rijksbegroting de ministeries te identificeren die verschillende onderdelen van de begroting aanleveren. Hij maakte duidelijk dat de TOOI-waardelijsten nuttig zijn en dat er behoefte is aan meer: in de begroting komen ook agentschappen en organisatieonderdelen voor. Vervolgens inspireerde hij het publiek om nog veel verder te gaan met toepassing van linked-datatechnologie dan we nu al doen in de informatiemodellering. Flores gebruikt Linked Data ook diep in de applicatiearchitectuur voor de implementatie en validatie van bedrijfsregels en zelfs om HTML semantisch te verrijken zodat "de machine begrijpt" wat hij laat zien.

De tweede helft van de middag zijn we interactief op zoek gegaan naar de sterke en zwakke kanten van TOOI op dit moment.

MOOI aan TOOI

Als unique selling points van TOOI werden genoemd (een steekproef uit de brown-paper-sessie):

  • Goed doordacht, helder concept
  • Duidelijke documentatie
  • Linked data/URI's
  • Betrouwbare consistente informatiebron, beperkt ruimte voor discussie
  • Vaste waardelijsten, degelijk
  • Modulaire opzet

Dat zijn mooie complimenten die ons alleen maar aanmoedigen om aan de slag te gaan met de zaken die beter kunnen. Want die zijn er ook.

Wat beter kan

Verbeterpunten die zijn opgeschreven:

  • Positionering van TOOI in het landschap van (meta)datastandaarden (MDTO, DCAT, SBB, MIM, geo, etc.)
  • Uitleg over de bedoeling en implicaties van TOOI die begrijpelijk is voor managers en bestuurders
  • Korte how-to informatie voor wie met TOOI wil gaan werken zonder eerst het hele model te doorgronden ("TOOI for dummies")
  • Best practices, voorbeelden verzamelen en delen. Tip: meeliften op (regionale) bijeenkomsten van andere programma's
  • Een API op de TOOI-registers en de TOOI-thesauri (deze zijn reeds in ontwikkeling)
  • Een viewer voor functionele ontsluiting van de inhoud (gegevenscatalogus en register)
  • Deel ook de componenten waarmee TOOI wordt gemaakt (de bedoeling is om TOOI geheel in gitlab.com te gaan onderhouden en publiekelijk te ontsluiten)
  • Scope TOOI-registers uitbreiden naar:
    • alle soorten overheidsorganisaties (uiteindelijk zullen alle organisaties in het Register van overheidsorganisaties (ROO) een TOOI-URI krijgen)
    • organisatieonderdelen (hierover wordt al nagedacht, probleem ligt bij uniforme, betrouwbare, actuele en volledige registratie daarvan)
    • niet-overheidsorganisaties

Paneldiscussie

Het panel met Jonne Schaafsma (VNG), Jaap Haenen (BZK/OCW), Dion Thoen (KOOP) en Wessel Schollmeijer (KOOP) nam een aantal onderwerpen uit de brown-papersessie nog eens nader onder de loep, met aanvullingen uit de zaal. Samenvattend is er waardering voor de uitgangspunten en de inhoud van TOOI zoals die er nu staat. De uitdaging wordt nu om goed uit te leggen wat de mogelijkheden en toegevoegde waarde van TOOI is. Daarvoor is communicatie nodig, die gericht is op de verschillende doelgroepen. En natuurlijk levert alle inspanning pas iets op in de toepassing van TOOI. We voelen ons aangemoedigd om daarmee aan de slag te gaan en te helpen met toepassingen van TOOI en inspirerende voorbeelden zichtbaar te maken.

We hebben de middag afgesloten met een gezellige en nuttige netwerkborrel.

Beste deelnemers,

Bedankt voor je deelname aan de bijeenkomst van de TOOI-community. Met je bijdrage hebben wij een beter beeld gekregen van jullie waardering voor TOOI. We hopen dat je het een interessante middag hebt gevonden. Bij KOOP zijn we altijd bezig met het verbeteren van onze dienstverlening. Om de volgende editie nog beter te kunnen organiseren, zijn we benieuwd naar wat je van de bijeenkomst vond. Alle tips zijn welkom. Mail ons gerust: tooi@koop.overheid.nl of benader iemand bij KOOP persoonlijk.