dcterms:publisher (OWMS 3.5)

Kenmerken

Term name
publisher
Label
Uitgever
Type
Eigenschap
Definitie
De entiteit die verantwoordelijk is voor het publiceren van het informatieobject.publisher
Doel

Maakt het de burger mogelijk informatieobjecten te vinden die zijn uitgegeven door een organisatie, dienst, of persoon. Ook nuttig voor burgers en andere gebruikers die een exemplaar van het informatieobject willen bestellen, willen gebruiken of het informatieobject opnieuw willen uitgeven.
Een organisatie die een informatieobject op een website plaatst, is de publisher van het informatieobject. Een burger neemt contact op met de publisher voor het verkrijgen van exemplaren in een ander formaat, of het opnieuw uitgeven van de informatie in het informatieobject.

Niet te verwarren met

dcterms:creator/dcterms:contributor
De publisher is de organisatie of persoon die het informatieobject beschikbaar maakt aan het publiek (op de traditionele wijze door het uitgeven van een boek, of door het plaatsen van het informatieobject op een website). Een burger zou contact op kunnen nemen met de publicerende organisatie om extra exemplaren te bestellen of auteursrechten te bespreken. Creator en tot op zekere hoogte ook de contributor zijn verantwoordelijk voor de inhoud van het informatieobject. Een gebruiker zou dan ook contact opnemen met de auteur om na te vragen waarom het beleid beschreven in het informatieobject werd ontwikkeld, of hoe er aan de discussie werd bijgedragen. In veel gevallen zullen publisher en creator identiek zijn.

Wijze van coderen
HTML 4.01 Syntax
<meta name="DCTERMS.publisher" content="">
Voorbeeld
<meta name="DCTERMS. publisher" content="Ministerie van Landbouw"> 
XML Syntax
<dcterms:publisher scheme=""></dcterms:publisher>
Voorbeeld
<dcterms:publisher scheme="overheid:Gemeente">Utrecht</dcterms:publisher>