dcterms:identifier

Kenmerken

Term name
identifier
Label
Verwijzing
Type
Eigenschap
Definitie
Eenduidige verwijzing naar het informatieobject binnen een bepaalde context.
Doel
Aanduiden van het informatieobject dat door de metadata-elementen beschreven wordt. De identifier stelt software-applicaties in staat het informatieobject rechtstreeks te benaderen, te ontsluiten of te gebruiken.
Toelichting

De identifier geeft een ondubbelzinnige verwijzing naar het informatieobject. Net zoals een ISBN dat doet met een boektitel en een kenteken dat doet met een auto. De identifier is daarnaast voor computers leesbaar; software-applicaties kunnen met de identifier het informatieobject rechtstreeks benaderen.

Best practice voor webpublicaties is de URL naar het informatieobject op te nemen. In sommige toepassingen is de identifier een interne sleutel van het informatieobject, bijvoorbeeld de code van een CMS. Stel in het contentmodel vast hoe deze interne sleutel eruit ziet voor alle contentleveranciers. Zorg ervoor dat de code altijd terug te leiden valt tot het informatieobject, zodat het object door iedereen te bekijken is.

De interne sleutel is bijvoorbeeld samengesteld uit de organisatiecode van de aanbiedende organisatie en een unieke numerieke code van het individuele informatieobject. De unieke code van het informatieobject is uniek binnen de organisatie die het informatieobject aanbiedt voor uitwisseling en uniek voor alle documenten die deze organisatie online publiceert. Geef zo u wilt een maximale lengte voor de code, bijvoorbeeld 5 tekens (organisatiecode) + 12 (unieke code) numerieke karakters.

Voorbeelden met url:

Voorbeelden met interne sleutel:

Verplichting
Verplicht
Beheerder
The Dublin Core® Metadata Initiative
Bron
http://dublincore.org/documents/dcmi-terms/#terms-identifier
Wijze van coderen
HTML 4.01 Syntax
<meta name="DCTERMS.identifier" scheme="XSD.anyURI" content="">
Bijvoorbeeld:
<meta name="DCTERMS.identifier" scheme="XSD.anyURI" content="http://standaarden.overheid.nl">
XML Syntax
<dcterms:identifier></dcterms:identifier>
Bijvoorbeeld:
<dcterms:identifier>http://standaarden.overheid.nl</dcterms:identifier>
XHTML+RDFa syntax
<meta property="dcterms:identifier" content="" datatype="xsd:anyURI" />
Bijvoorbeeld:
<meta property="dcterms:identifier" content="http://standaarden.overheid.nl" datatype="xsd:anyURI" /